Biosfärfestivalen 10 - 18 september 2022. Bryggning av öl vid Hammarlunda Mölla och provsmakning i Borgarsalen i Kulturen i Lund.

Hammarlunda mölla och Kulturen i Lund ”Biosfärfestivalen 10 - 18 september 2022.”

Med ölbryggning som metod gjorde jag en undersökning av Vombsjösänkans natur, historia och framtid under Biosfärfestivalen i samarbete med dess

besökare. Fermentering är något man ägnat sig åt under tusentals år för att konservera mat och drycker, en gammal kunskap som jag med ett modernt bryggverk och  lokalt odlade råvaror använde till att inför publik brygga öl vid Hammarlunda mölla. Konstprojektet adresserade nyttan av att odla lokalt på ett miljövänligt sätt och sedan konservera maten. Under festivalveckan jäste ölet i konstnären Tom Pihls ateljé och förvandlades från vört till öl, från idé till konst som kan upplevas med syn, lukt och smaksinne. 


Läs mer om bryggningen här.  Provsmakningen av ölet ägde rum i Borgarsalen i Kulturen i Lund den 17 september i samband med kort en föreläsning om konstprojektet.


Kulturdimensionen för hållbarhet är unik för Vombsjösänkan och Biosfärområdet skulle bli det första i världen att inkludera kulturen som den fjärde pelaren för hållbarhet i sitt arbete. Läs mer om Vombsjösänkans och Biosfärfestivalen. 


Recept Vombsjö öl

Pilsnermalt 96%

Karamellmalt 20 4%


Humle (60 g)

60 min - Korsta 27 IBU

30 min - Comet 16 IBU


Hop stand

20 min Comet - 7 IBU


OG 1,054

FG 1.012


Ölet bryggdes under Biosfärfestivalen på vatten från Vombsjön, lokalt odlad malt och humle samt jäst som ursprungligen kommer från en norsk gårdsbryggare.


Kornet är odlat av Gårdstånga Nygård 2019 i Gårdstånga by och har sedan mältats hos Brewmaster i Hovmantorp.


Humlesorterna som användes är Comet och Korsta och är odlade i Horröd. Korsta är en gammal svensk humlesort och kommer från Korsta by i Sköns socken nära Sundsvall. På en skifteskarta från 1769 går det att se var humleodlingen fanns, drygt 200 år senare växte humlen kvar på samma plats och donerades till Nordiska museet och ingår nu i humlegenbanken på Julita gård. Korsta ger kryddighet med citrus, grapefrukt samt toner av tropiska frukter och grönt gräs. Comet är en amerikansk humlesort som utvecklades på 70-talet. Arom och smak drar åt citrus och grapefrukt.


Jästen som användes är Opshaug Kveik Ale Yeast WLP518 som isolerats från en blandad kultur som ursprungligen tillhörde Harald Opshaug, en gårdsbryggare i Stranda, Norge. Jästen har använts och torkats mellan bryggningarna sedan 1990-talet och tål temperaturer upp 35 grader med en utjäsning inom tre till fyra dagar.

Mer om historiska bryggmetoder och jästsorter kan man läsa om på Lars Marius Garshols hemsida.