Text till utställningen ”Reality Unlimited”

Text till utställningen ”Reality Unlimited”, en del av ”Juggling 7 Holding 38" av CuratorLab Konstfack på Skulpturenshus. 

​

Reality Unlimited

​

Entering an imaginary space inhabited by strange organic creatures in wich one can move freely in the room surrounded by music. Opposite to the digital space in computer games this is a space that one enters physically. But this does not mean that it is less illusionary. The alien organisms appear very fleshy and genuine, almost as if they were leftovers from a biochemical experiment. At a closer look it turns out that they are actually flat. This flatness is characteristic for the visual culture i cartoons and animations as well as the use of bright, synthetic, monochromatic colour fileds. Standing out from the background setting the organisms themselves still become a setting for the real world and the artificial. It has no name and it will only exist temporary before i disappears again.

Mia Zeeck

​

Min del av utställningen bestod av målningar som var belysta med spotlights i ett mörkt rum samt musik i hörlurar. De andra konstnärerna var, Masamune Shirow, Hitoshi Tomizawa, Sarah Guarino Werner, Jakob Senneby och Sara Eriksson. ”Reality Unlimited” curatades av Mia Zeeck.

Repotage i Sydsvenskan

​

Resa i Darwins fotspår inspirerade

​

Sydsvenskan gjorde ett förhandsrepotage inför utställningen ”Different Cuts” på Galleri Rostrum i Malmö.

Repotaget handlar bland annat om min resa till Galapagosöarna utanför Ecuador som jag gjorde 2007 med stöd från Helge Ax:son Johnsons stiftelse. Målet med resan var att göra samma rutt som Charles Darwin gjorde 1835. 

​

De studier Darwin genomförde på öarna ledde sedan fram till den berömda evolutionsteorin som fortfarande idag till stora delar håller som beskrivning av hur livet på jorden har utvecklats från ett gemensamt ursprung till alla arter som finns idag.

​

Resan till Galapagosöarna och evolutionsteorin i sig var en stor inspiration till de verk som presenterades på utställningen.

Repotage i Sydsvenskan inför ”Different cuts”

Recension i Sydsvenskan av ”Different cuts”

​

I Darwins fotspår

​

Fredrik Nordins målningar breder ut sig över Galleri Rostrums väggar i Malmö likt söndertrasade inälvor (t.o.m 3.2). Det låter kanske inget vidare men helheten balanserar mellan skönhet och äckel. Vrängda, strimmade former i rödorange, grönt och brunt vrider sig runt varandra i trådiga organismer. Allt målat med glänsande feta akryl- och vinylfärger på plywood, som nogrant figursågats i slingrande former.

när jag läser att konstnären inspirerats av ett besök på Galaposöarna och mötet med det rika djur- och växtlivet får jag delvis ett nytt perspektiv. Nordin reste i Darwins fotspår till Stillahavsöarna där vetenskapsmannen gjorde väsentliga upptäckter för sin ekokgörande ”Om arternas uppkomst”. Utställningens märkliga köttiga, ibland svampiga bildobjekt får nu karaktären av dissikerade organ som livsformer i utveckling. I symbolisk bemärkelse ett slags förstadier med drag av DNA-spiraler och insektskroppar.

Om målningarna är påstridiga och egenartade till sitt uttryck är akvarellerna  desto mer dämpade. I halvt transparanta pastelltoner växer drömska former fram, ibland skimrande likt muterade såpbubblor. Det är en i hög grad sällsam utställning.

Carolina Söderholm

Recension i Sydsvenskan av ”Different cuts”

Recension i Länstidningen Östersund av ”Cuts”

​

En annan utmanande utställning hade vernissage borta på Härke konstcentrum i snöyran. ”Cuts” är namnet på utställningen med Sollefteå-killen Fredrik Nordins mycket speciella verk i akryl- och vinylfärg på utsågade plywoodbitar. Målningarna har starka nästan självlysande fäger och drag av amerikanska mutant-serier och gamla läkarböcker med bilder av kroppens tarm- och muskelsystem.

Formerna är egensinniga . Här finns ingenting fyrkantigt.

- Jag tycker att det finns både växter och djur i det jag gör. Kanske djur som går till att vara växter. Jag gjorde en studieresa till Galapagos och det gav mycket tankar om evolutionen, berättar Fredrik.

Fredrik bor nu i Stockholm. Hans konst är på gång. Och hans nästa utställning väntar i Malmö i början av nästa år. Men just nu bör man ta sig ut till Härke för att se en av de mer spännande utställningarna med annorlunda måleri som visats på länge i Östersund.

Christer B. Jarlås

Recension i Länstidningen Östersund av utställningen ”Cuts” på Härke Konstcentrum.

Text av Anders Olofsson på Konsten om examensutställningen, Galleri Mejan i Stockholm.

Recension i Östersundsposten av utställningen ”Cuts” på Härke Konstcentrum.