Anteckningar från vulkanens skugga
Galleri Väst, Göteborg 2023

Utställning med teckningar i kol, blyerts, tusch och bläck samt oljemålningar. Allt  började med ett konstprojekt som hade sin utgångspunkt i evolutionsteorin och en resa till Galapagos övärld 100 mil utanför Ecuadors kust. Öarna är en viktig del av evolutionsteorins historia eftersom det var där Charles Darwin gjorde upptäckter som ledde fram till sin teori i boken “Om arternas uppkomst”. Galapagos öar har uppkommit genom vulkanutbrott på havets botten och har sedan tack vare kontinentalplattornas rörelser förflyttat sig vidare ut i havet och nya öar har bildats allt eftersom. På min resa i Darwins fotspår fascinerades jag alltmer av vulkanerna och dess omgivande natur. Därefter har jag även fått chansen att besöka ännu ett vulkaniskt örike, nämligen Hawaiis. På Maui upplevde jag dess djungler, lavalandskap och toppen på vulkanen Haleakalā, en massiv sköldvulkan som tar upp tre fjärdedelar av öns yta. Ett intresse för spåren som utbrotten lämnar efter sig växte sig starkare. Den stelnade lavan med sina sprickor och revor som skapar slumpmässigt uppkomna mönster. Lämningar efter det som finns under ytan. 


En serie teckningar i olika storlekar och format har växte fram, ett urval av dessa sammanställdes 2022 med stöd från Längmanska kulturfonden till boken med titeln 

”Anteckningar från vulkanens skugga”. Teckningarna i utställningen är originalverk från boken medan oljemålningarna gjordes 2022 efter att boken gavs ut men utgår från samma tematik.